Liik

Liha/kala

Eelarve

Keerukusaste

Valmistusaeg

Käik

Kartulipuding jõhvikakastmega

Valmistusaeg: Tik-tak (30-60’)

Portsjonite arv: 4

Vaja läheb:

Puding:

  • 3 keskmist koorega kartulit
  • 5 muna
  • 150 g suhkrut
  • Poole sidruni mahl ja riivitud koor

Jõhvikakaste:

  • 150 g külmutatud jõhvikaid
  • 4 sl suhkrut
  • 2 sl vett
  • 1,5 tl maisitärklist
  • Lisaks röstitud mandlilaaste
Kartulipuding jõhvikakastmega Koorimata

Portsjonite arv: 4–6

See magusroog sai inspiratsiooni ühe Eesti Kartuli kartulikasvataja vanatädi kokaraamatust. Retsept pärineb aastast 1903! Tänapäeval on ehk veidi harjumatu kartulist magustoitu teha, kuid psst! – ära seda kellelegi esialgu maini, sest kartul ei kajastu roa maitses üldse. Küll on aga tegu väga mõnusa riisipudingut meenutava muna- ja sidrunimaitselise magusroaga, millele lisab värskust ja veidi hapukust jõhvikakaste.

Keeda kartulid võimalusel juba eelmisel päeval pehmeks. Lase külmkapis jahtuda. Enne magustoidu valmistamist koori kartulid ja riivi kõige peenema riiviga, mis leidub. Riivitud kartulimassi peaks olema 250 g.

Eralda munakollased ja -valged. Mikserda munakollased suhkruga vahule. Lisa riivitud kartulid, sidrunikoor ja välja pressitud mahl. Sega hoolsalt läbi. Vahusta munavalge tugevaks vahuks ja lisa hästi õrnalt segades ülejäänud ainetele. Vala tainas ahjuvormi ja küpseta 175 kraadi juures u 30 minutit.

Jõhvikakastmeks kuumuta väikeses potis vesi suhkruga keema, lisa külmutatud jõhvikad (ei ole vaja eelnevalt sulatada). Keeda umbes 5 minutit, kuni kõik jõhvikad on sulanud. Tõsta paar supilusikatäit jõhvikavedelikku potist väikesesse kaussi ja sega maisitärklisega ühtlaseks. Vala tärklisesegu potti tagasi (samal ajal pidevalt segades) ja lase kastmel segades korraks keema tõusta. Kui on tunne, et kaste läks liiga paksuks, võid vedeldada vähese veega. Lase jahtuda.

Paku kastet pudingu kõrvale. Soovi korral võid peale puistata ka röstitud mandlilaaste.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot. Sain aru