Liik

Liha/kala

Eelarve

Keerukusaste

Valmistusaeg

Käik

India kartuli-samosa’d

Valmistusaeg: Tik-tak (30-60’)

Vaja läheb:

  • 200 g pärmi-lehttainast
  • 3 keedetud kartulit
  • 2 sl keedetud läätsesid või herneid
  • 2 sl õli
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • soola
  • 1 muna
India kartuli-samosa’d

Samosa’d on väikesed krõbedad India suupistepirukad. Mugandamiseks ja lihtsustamiseks võib traditsioonilise kikerhernejahust valmistatud taina asemel kasutada valmis pärmi-lehttainast, nagu siinses retseptis.

Täidiseks vajuta keedetud ja kooritud kartulid kahvliga katki. Lisa keedetud läätsed või herned, olles needki eelnevalt veidi väiksemateks tükkideks vajutanud. Kuumuta pannil õli. Lisa maitseained ning kuumuta neid segades paar minutit, et aroomid vallanduks ning õli saaks maitset. Lisa kartulisegu ning prae veel segades mõni minut. Lase jahtuda.

Rulli sulanud tainas õhemaks. Lõika sellest umbes 12 cm läbimõõduga kettad. Kettad lõika keskelt pooleks ‒ saad poolringid. Vajuta poolringid sirge ääre poolt kokku, nii et tekib koonusekujuline torbik, mille saad pihku võtta. Tõsta torbikutesse 1 tl täidist ja vajuta ka ülemine äär tihedalt kokku. Tõsta samosa’d küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 215 kraadi juures u 7 minutit, kuni tainas on kuldne ja krõbe. Paku kõrvale jogurtikastet.

Retsepti on koostanud Mari-Liis Ilover.