Liik

Liha/kala

Eelarve

Keerukusaste

Valmistusaeg

Käik

Kodused kartulikrõpsud

Valmistusaeg: Tund ja +

Vaja läheb:

  • 500 g kartuleid
  • 3 sl õli
  • soola
  • soovi korral muid maitseaineid
Kodused kartulikrõpsud

Kartulikrõpsude tegemiseks vali võimalikult ühesuurused pikliku kujuga koorega kartulid. 500 grammist kartulitest saab 4 ahjuminevat plaaditäit kartulikrõpse. See kogus läheb ahjus küpsedes mõnevõrra kokku. Reguleeri koguseid vastavalt oma vajadusele. Krõpsude õnnestumiseks on vajalik terav köögiviljalõikur ehk mandoliin, millega saab lõigata võimalikult õhukesed kartuliviilud.

Viiluta pestud koorega kartulid mandoliiniga umbes 1 mm paksusteks viiludeks. Tõsta suurde kaussi külma veega kaetult pooleks tunniks seisma. Nii eemaldub liigne tärklis. Kuivata kartulid ühe kihina köögipaberi või puhaste köögirätikute vahel. Tõsta suurde kaussi. Sega õliga. Soola lisamine toimub pärast küpsetamist.

 

Laota kartulid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni kartulid on kuldsed. Kui sul pole võimalust kasutada õhkringlus-režiimi, küpseta plaaditäisi ükshaaval. Hoia silma peal, mõned kartulid küpsevad kiiremini kui teised. Küpsemise vahepeal ava paar korda ahjuuks, et eemaldada liigne õhuniiskus. Võid ka kartuleid ettevaatlikult keerata ning liigutada, nii küpsevad nad ühtlasemalt.

Ahjust võttes raputa kartulitele veidi soola (hoidu ülesoolamisest) ja soovi korral ka muid maitseaineid ‒ musta pipart, paprikat, tšillipulbrit, kuivatatud maitsetaimi vms. Jahuta köögipaberile laotatult.

Retsepti on koostanud Mari-Liis Ilover.