LÄHEMALT KARTULISORTIDEST

Kartulisortidel on neli peamist kvaliteeditüüpi:
A, B, C, D.

Kvaliteeditüübist lähtuvalt sõltub ka kartuli kasutuseesmärk toiduvalmistamisel.

A on salatikartul – mittekatkikeev ja tänkjas
B on keedukartul – valdavalt mittekatkikeev ja veidi jahune
C on jahune keedukartul – katkikeev ja jahune
D on pudrukartul – katkikeev ja väga jahune

MILLIST KARTULIT VALIDA?

Hea pudrukartul on selline, mis hästi katki keeb ja on üsna jahune. Parimad pudrukartulisordid on “Ando”, “Ants”, “Granola”, “Maret”, “Reet”, “Satina” ja “Varajane kollane”.

Hea keedukartul on maitseasi: kes eelistab muredamaid mugulaid, mis hästi katki keevad, kes pisut tugevamaid, mis paremini kokku jäävad. Jahusemad keetmissordid on “Ando”, “Birgit”, “Granola”, Maret”, “Piret”, “Reet”, “Satina” ja “Varajane kollane”. Vähem lagunevad keetmisel “Anti”, “Ants”, “Red Lady”, “Romera”, “Secura”. Keetmisel ei lagune “Campina”, “Flavia“”, “Gala”, “Princess”, “Solist”, “Toscana”.

Praekartuliks sobivad mugulad, mis küpsetamisel väga ei lagune ning on mõõdukalt jahused. Parimad praadimiskartulisordid on “Anti”, “Birgit”, “Gala”, “Princess”, “Solist”.

Hea salatikartul on keetmise järel mõnusalt tihe ja nätske ning tugevasti ühes tükis. Parimad salatikartulisordid on “Campina” ja “Princess”.

Hea ahjukartul pehmeneb hästi, aga laguneb seejuures vähe. Head sordid ahjukartuliks on “Ando”, “Ants”, “Gala”, “Granola”, “Red Lady”, “Romera”, “Satina”, “Secura” ja “Toscana”.

 

Flavia

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp B
  • Maitseomadused väga head, sobib keedu- ja friikartuliks, väga hea grillimiseks ja vahvlite valmistamiseks
  • Koor ja sisu kollased, silmad väga madalad, mugulad ei tumene toorelt ega keedetult
  • Värske varajase kartulina sobilik koorega keetmiseks
  • Keevad ühtlaselt pehmeks, ei lagune
  • Suhteliselt kõrge kuivainesisaldusega

BIRGIT

Omanik: Saksa firma Norika
Esindaja: Koorti Kartul OÜ

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu- ja praekartuliks
  • Mugulad punase koorega, silmad madalad, sisu kollane kuni tumekollane
  • Laguneb keetmisel vähe
  • Toortumenemine minimaalne
  • Väga head maitseomadused

CAMPINA

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp A
  • Sobib keedu- ja salatikartuliks
  • Koor kollane ja sile, sisu ühtlaselt kollane, silmad väga madalad
  • Keeb pehmeks, ei lagune, kergesti tükeldatav
  • Toortumenemine minimaalne, keedetult ei tumene
  • Väga head maitseomadused

GALA

Omanik: Saksa firma Norika
Esindaja: Koorti Kartul OÜ

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu-, ahju- ja friikartuliks
  • Koor kollane ja sile kuni kergelt võrguline
  • Sisu kollane, silmad madalad
  • Mugulad keevad pehmeks, ei lagune, keetmisjärgselt tumenevad vähe
  • Väga head maitseomadused

MARET

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp B/C
  • Sobib keedu- ja pudrukartuliks
  • Koor punane, sisu helekollane, silmad keskmise sügavusega
  • Mugulad suured ja lagunevad keetmisel
  • Toor- ja keetmisjärgne tumenemine väike
  • Head kuni väga head maitseomadused

PRINCESS

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp A/B
  • Sobib salati- ja keedukartuliks, väga hea ka praekartulina ja vokiroogades
  • Sobib värske varajase kartulina koorega keetmiseks
  • Keeb ühtlaselt pehmeks, ei lagune
  • Mugulad ei tumene toorelt, keetmisjärgne tumenemine minimaalne
  • Koor ja sisu kollane, silmad madalad
  • Head kuni väga head maitseomadused

RED LADY

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu- ja ahjukartuliks, kasutamiseks vokiroogades
  • Koor punane, kergelt võrguline, sisu ühtlaselt kollane, silmad madalad kuni keskmise sügavusega
  • Keetmisel laguneb vähe, keeb ühtlaselt pehmeks, on peenestruktuuriline ja kergesti tükeldatav
  • Toortumenemine minimaalne, keetmisjärgne tumenemine puudub või on minimaalne
  • Suurepärased kulinaarsed omadused

SOLIST

Omanik: Saksa firma Norika
Esindaja: Koorti Kartul OÜ

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu- ja praekartuliks
  • Koor kollane, sisu helekollane, silmad madalad
  • Keeb pehmeks, ei lagune
  • Mugulad ei tumene toorelt ja keetmisjärgselt
  • Head maitseomadused

PIRET

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp B/C
  • Sobib keedu-, pudru- ja friikartuliks
  • Koor ja sisu kollane, silmad madalad kuni keskmise sügavusega
  • Keetmisel laguneb, toortumenemine puudub, keetmisjärgselt ei tumene
  • Väga head maitseomadused

REET

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp B/C
  • Sobib keedu- ja pudrukartuliks
  • Koor ja sisu kollane, silmad madalad
  • Keeb pehmeks ja laguneb
  • Toor- ja keetmisjärgne tumenemine puudub
  • Head maitseomadused

SATINA

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu-, pudru- ja ahjukartuliks
  • Koor on õhuke ja sile, kollane, sisu kollane, silmad madalad
  • Keetmisel laguneb
  • Mugulad ei tumene
  • Väga head maitseomadused

SECURA

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu- ja ahjukartuliks, grillimiseks ja vokiroogadesse
  • Koor ja sisu kollased, sisu värvus jääb ilusaks kollaseks ka keetmisjärgselt, silmad madalad
  • Keeb ühtlaselt pehmeks, laguneb vähe, mugulad ei tumene toorelt ega keetmisjärgselt
  • Head maitseomadused

ANDO

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp C/D
  • Sobib keedu-, pudru- ja ahjukartuliks
  • Koor ja sisu kollane, silmad keskmise sügavusega
  • Mugulad suured, lagunevad keetmisel
  • Toorelt ja keetmisjärgselt ei tumene
  • Head maitseomadused

ANTI

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp B/C
  • Sobib keedu- ja salatikartuliks
  • Koor ja sisu kollane, silmad keskmise sügavusega
  • Toorelt ja keetmisjärgselt ei tumene
  • Laguneb vähe
  • Head maitseomadused

ANTS

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp B/C
  • Sobib keedu-, ahju- ja pudrukartuliks
  • Koor ja sisu kollane, silmad keskmise sügavusega
  • Laguneb keskmiselt
  • Võib esineda toor- ja keetmisjärgset tumenemist
  • Head maitseomadused

TEELE

Omanik: Eesti Taimekasvatuse Instituut
Esindaja: Eesti Taimekasvatuse Instituut

  • Kasutustüüp B
  • Sobib lauakartuliks ja salatiks
  • Koor kollane, sisu kollane, silmad madalad
  • Keetmisel ei lagune, ei tumene toorelt ega keetmisjärgselt
  • Sobib tööstuslikuks koorimiseks
  • Sobib mahekartulikasvatusse

TOSCANA

Omanik: Saksa firma Solana
Esindaja: Tulundusühistu Talukartul

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu- ja ahjukartuliks
  • Koor kollane, sisu helekollane, silmad madalad
  • Keeb pehmeks, ei lagune
  • Mugulad ei tumene toorelt ega keetmisjärgselt
  • Head maitseomadused

MERLOT

Omanik: Saksa firma Norika
Esindaja: Koorti Kartul OÜ

  • Kasutustüüp B
  • Sobib keedu-, prae- ja ahjukartuliks
  • Koor rubiinpunane, sisu kollane
  • Heade maitseomadustega lauakartul
  • Väga saagikas, tärklist 14%

Maailmas on aretatud ja tänaseni kasutusel tuhandeid kartulisorte. Ka Eesti enda sordiaretajad on loonud mitmeid suurepäraseid sorte, mis sobivad eeskätt meie kliimas kasvatamiseks. Need sordid on levinud väiketootjate põldudel ning osta saab neid turult või otse taludest.

Eesti kauplustesse kasvatatakse peamiselt välisfirmade kartulisorte, mis vastavad tarbija ja kaubanduse nõuetele – need on ühtlase kuju, madalate silmade, terve koore ja kvaliteetse sisuga.

Suurema osa meie lettidele jõudvast pakendatud kartulist toodavad MTÜ Eesti Kartuli liikmed – tulundusühistu Talukartul, äsja organiseerunud Eestimaa Kartul ja samuti kahe aktiivse põllumehe ettevõte Koorti Kartul OÜ.

Kartulisort kui selline on intellektuaalne omand. Sortide maaletoomine, nende paljundamine ja müümine toimub rangete rahvusvaheliste reeglite alusel ning selle eest vastutab sordi omanik või tema kohapealne esindaja. Seetõttu on siinne valik kartulisortidest just MTÜ Eesti Kartuli liikmetest sordiomanike või esindajate poolt tehtud.